Hoe ontstaan ze?
Wat kan je eraan doen?
Wat doet de gespecialiseerde voetverzorgster?
Hielkloven ontstaan vaak door overmatige eeltvorming in combinatie met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de hielen tijdens het lopen, kan het eelt barsten. Deze vaak verticale barstjes verkleuren soms wit en staan in sommige gevallen een beetje open. Dit kan zeer pijnlijk zijn, bloeden en zelfs gaan ontsteken.
Hielkloven ontstaan vaak door een van volgende oorzaken of een combinatie ervan:
- een staand beroep
- het dragen van open schoenen of slippers
- het negeren van een droge huid en overmatig eelt
- een afwijkende voetstand
- diabetes
- ouderdom
- overgewicht
Bij oppervlakkige kloven worden eerst de randen verwijderd met een mesje. Met een frees of rasp wordt de huid vervolgens glad en egaal gemaakt.
Als de kloven erg diep zijn en bloeden, is de kans groot dat ze geïnfecteerd raken of besmet worden met een schimmelinfectie. U herkent een ontsteking aan gezwollen, pijnlijke en rode huid in en rondom de kloven. In dat geval wordt buiten het verwijderen van eelt ook gewerkt met bacterie-en schimmeldodende zalf. De voet wordt dan in een vetverband ingepakt waardoor ook hier een snel herstel mogelijk is.
Voor diabetespatiënten is het van groot belang om bij wonden direct de behandelend huisarts te raadplegen (zie ook het onderdeel ‘diabetes’)
Je kan zelf hielkloven voorkomen door:
Alert zijn voor een droge huid en veel eeltvorming rondom de hielen.
Een keer of twee per week kan je een voetbad nemen met een poeder, korrel of olie die het eelt weekt.
Overtollig eelt kan je (best na het voetbad) verwijderen met een voetrasp of een puimsteentje (pas op met teveel vijlen je kan hierdoor de aanmaak van eelt in de hand werken).
Smeer de hielen daarna goed in met een speciale crème.
Als u dit volhoudt is de kans dat de de hielen zacht en soepel blijven aanvoelen groter. Voor het dagelijks onderhoud kunt u best een speciale voetenschuimcrème met vijf of tien procent ureum gebruiken. Dit gaat de vorming van eelt en kloven tegen. Vraag de pedicure om advies over het type crème dat voor uw voeten het meest geschikt is.
Toch kloven?
Goede hygiëne is van groot belang om te voorkomen dat kloven geïnfecteerd raken. Was daarom niet alleen uw voeten goed maar ook uw handen voor en na het insmeren van de kloven.
Het dragen van goed schoeisel is erg belangrijk. Eelt ontstaat namelijk door een teveel aan druk en wrijving ter bescherming van de huid. Vooral in de zomer, tijdens het dragen van sandalen of slippers, krijgen de voeten te weinig steun en bescherming. Dit vergroot de kans op eelt en droge hielen aanzienlijk. Door af te wisselen met een stevige zomerschoen worden veel problemen voorkomen. Ook het dragen van kousen, indien mogelijk, is een grote beschermer tegen hielkloven.